Soaked in Bleach PR

Releasedatum: juli 2015

Niet aan twijfelen: het leven en het oeuvre van Nirvana-frontman Kurt Cobain blijft tot de verbeelding spreken – ook na zijn dood in 1994. Op 5 april van dat jaar zou de zanger/gitarist van wat op dat moment misschien wel de populairste band op aarde was zelfmoord hebben gepleegd. Tijdens het daaropvolgende onderzoek werd echter heel wat bewijsmateriaal genegeerd – bewijsmateriaal dat in de met nagespeelde scènes gekruide documentaire Soaked in Bleach wel de nodige aandacht krijgt. Vorige week werd bekend dat Cobains weduwe, ex-Hole-zangeres Courtney Love, alles in het werk aan het stellen is om deze opzienbarende studie te laten verbieden, maar TDM Entertainment brengt de documentaire toch ongecensureerd uit.
De dood van Kurt Cobain

Kurt Cobain ontmoette Courtney Love in 1991 tijdens een concert van de Butthole Surfers en de populaire heavy meidenband L7. Nauwelijks zeven maanden later kondigde het kersverse koppeltje al  de verloving aan. De bruiloft volgde reeds in februari. Op dat moment was de aan heroïne verslaafde zangeres al zwanger van dochtertje Frances McKee.

McKee zou haar vader nooit echt bewust leren kennen. Na een paar incidenten die volgens Cobain zelf niets te maken hadden met zelfmoordpogingen, vond een elektricien het lijk van de muzikant terug met daarnaast een zelfmoordbrief en een shotgun (een hagelgeweer). Niet meteen een logisch zelfmoordwapen voor iemand die ook vertrouwd was met revolvers en andere schietijzers, maar toch concludeerde het haastig geschreven autopsierapport dat Cobain zichzelf van het leven had beroofd.

Heel wat nabestaanden en vrienden reageerden met ongeloof, maar de voornaamste kritiek kwam uit onverwachte hoek. Niemand minder dan Tom Grant, de privédetective die oorspronkelijk door Courtney Love zelf was ingehuurd om haar echtgenoot te vinden nadat hij zonder dat ze er weet van had was weggelopen uit een afkickcentrum door over het hek te klimmen, bleek er sterk van overtuigd te zijn dat de man was vermoord. Hij gaf zijn gage terug aan Love en maakte zijn theorie wereldkundig: Cobain had teveel heroïne genomen om nog de trekker van een geweer over te kunnen halen, de zelfmoordbrief was niet volledig door Cobain zelf geschreven en op de shotgun en andere voorwerpen in de kamer waar het lichaam van de zanger was ontdekt, waren geen vingerafdrukken terug te vinden.

Het zijn op zijn minst hoogst merkwaardige feiten die heel wat stof deden opwaaien. Ook Norm Stamper, de voormalige politiechef van Cobains thuisstad Seattle, en forensisch patholoog Cyril Wecht bleken immers heel wat twijfels te hebben over de zogenaamde zelfmoord, maar net nu de documentaire Soaked in Bleach in de Benelux staat te verschijnen, is die stofwolk een heuse storm geworden.

Soaked in Bleach
Laten we eerlijk zijn: Soaked in Bleach is niet de eerste documentaire die zich afvraagt of Kurt Cobain wel degelijk zelfmoord heeft gepleegd, al is er een enorm verschil met de erg brave (en door Love goedgekeurde) documentaire Kurt Cobain: Montage of Heck, die door HBO werd uitgezonden. Regisseur Benjamin Statler schreef het script van Soaked in Bleach samen met Richard Middleton en Donnie Eichar, verzamelde zoveel bewijsmateriaal als hij kon en liet sommige gebeurtenissen die zich net voor Cobains dood afspeelden in beeld brengen door acteurs. Daarbij bracht hij heel wat elementen die eerder al in boeken en documentaires waren verschenen samen met de anekdotes en opnames van Tom Grant, die er heel wat voor over heeft om de wereld te laten inzien dat de zaak rond Cobains dood opnieuw moet geopend worden – een conclusie die anderen al voor hem wisten te bereiken, maar nu nog geloofwaardiger is geworden.

11 juni 2015

Twee weken geleden, op 11 juni van dit jaar, zorgde Courtney Love zelf voor de nodige ruchtbaarheid rond Soaked in Bleach… en twijfels omtrent de ware omstandigheden rond de dood van haar echtgenoot. Op die dag stuurde een advocatenteam dat de voormalige zangeres rond zich heeft verzameld immers een brief naar de bioscopen die Soaked in Bleach zouden vertonen met daarin de uitdrukkelijke eis om de film niet te draaien.

‘Deze film geldt als kennisgeving aan [de bioscoopuitbater] dat de Film mevrouw Cobain in een negatief daglicht uitbeeldt en lasterlijke uitspraken bevat die [de bioscoopuitbater] blootstellen aan aanzienlijke aansprakelijkheid. We eisen dat u onmiddellijk ophoudt met op eender welke manier in te breken op mevrouw Cobains rechten, inclusief, maar niet beperkt, tot het volledig stoppen van de vertoning en promotie van de Film.’
Advocatenteam Courtney Love, 11 juni 2015

Ondanks de aanmaning, lieten de meeste cinema-eigenaars zich niet intimideren en dienden ook de producers van Soaked in Bleach Courtney Love van repliek. Zij noemden de bewuste brief zelfs ‘een laffe aanval op de rechten van vrije spraak, vrije expressie en vrije keuze’. Daar lieten ze het echter niet bij:

‘Courtney Love en haar advocaten houden er duidelijk niet van dat de film een dwingende zaak presenteert om het onderzoek naar Kurts dood te heropenen. Ze zouden het Eerste Amendement moeten respecteren en mensen voor zichzelf laten beslissen.’
De producers van Soaked in Bleach

Het is op zijn minst een opmerkelijke demarche van Team Courtney, dat voorbije publicaties die smeekten om de heropening van de Zaak Cobain ongemoeid liet. Dat Soaked in Bleach elementen presenteert die de geloofwaardigheid van een zelfmoord (nog) meer in twijfel trekken dan wat we al wisten, lijkt dus buiten kijf te staan. Ook de vaststelling dat Tom Grant tijdens zijn zoektocht naar de op dat moment verdwenen Cobain ondanks het feit dat hij het ene gat na het andere in Loves verhaal ontdekte niet door haar werd ontslagen, roept vragen op. Dat hij omwille van zijn eigen ontdekkingen alle conversaties met Love en andere getuigen heeft opgenomen, zou wel eens te maken kunnen hebben met de aanval op deze documentaire.

25 juni 2015

Gisteren verklaarde Norm Stamper aan Spin Magazine dat het een morele plicht is om de onduidelijkheden rond de ‘zelfmoord’ op te helderen.

‘Als ik nu de leiding zou hebben bij het politiekorps, zou ik de zaak heropenen. Stel je voor dat Kurt Cobain niet zichzelf van het leven heeft beroofd, maar is vermoord. Dan zijn we het aan de nabestaanden verplicht om dat te bewijzen. Als we het destijds niet goed hebben gedaan, hebben we de plicht om het nu wel goed te doen.’
Ex-politiechef Norm Stamper, 25 juni 2015

Op dezelfde dag haalde de inmiddels vijftigjarige Love overigens het nieuws door tijdens een verblijf n Parijs verwikkeld te geraken in de taxi-oorlog die daar momenteel woedt. Het ziet er dus naar uit dat ze nog geruime tijd een persthema zal blijven.

Enkele nieuwsbronnen
http://www.nu.nl/muziek/4075849/heropen-onderzoek-dood-kurt-cobain.html
http://www.wereldkranten.nl/belgischekranten/buitenland/artikel.php?id=38185/Expolitiechef-Heropen-onderzoek-naar-dood-Kurt-Cobain.html
http://ashton-reports.be/heropen-onderzoek-naar-dood-kurt-cobain/
http://oor.nl/#!/news/courtney_love_wil_docu_cobain_uit_bioscoop_weren/news
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150619_01739600
http://deadline.com/2015/06/courtney-love-cease-and-desist-soaked-in-bleach-kurt-cobain-documentary-1201445904/
http://www.hln.be/hln/nl/946/Muziek/article/detail/2376287/2015/06/25/Ex-politiechef-Heropen-onderzoek-naar-dood-Kurt-Cobain.dhtml
http://www.hln.be/hln/nl/944/Celebrities/article/detail/2376125/2015/06/25/Courtney-Love-beleeft-schrik-van-haar-leven-in-Parijs-Waar-zit-de-politie-Ik-ben-veiliger-in-Bagdad.dhtml
http://variety.com/2015/film/reviews/soaked-in-bleach-review-kurt-cobain-courtney-love-1201519277

Wat de pers schreef over Soaked in Bleach
Al voor de bekendmaking van Courtney Loves actie tegen de documentaire, schreef de pers over de film. Vanzelfsprekend verzetten sommige journalisten die niet houden van een polemiek zich tegen de plausibiliteit van een moord, terwijl anderen al snel begrepen dat er heel wat zaken zijn waar ze zich vragen bij kunnen stellen. Sindsdien zijn steeds meer journalisten overtuigd aan het geraken dat er wel degelijk iets aan de hand zou kunnen zijn. Hier alvast enkele reacties van de ‘believers’ van het eerste uur!

‘Tegen de tijd dat Wecht verklaart dat dit een dood is die simpelweg opnieuw moet onderzocht worden, zal zelfs een kijker zonder speciale hechting aan Cobains nalatenschap waarschijnlijk akkoord zijn.’
John DeFore, Hollywood Reporter

‘Of hij er nu helemaal naast zit of niet: Tom Grant is duidelijk een believer, en de ideeën die hij via Soaked in Bleach presenteert, hoe onbeschaamd eenzijdig ze ook zijn, kunnen niet gemakkelijk verworpen worden.
Josh Modell, AV Club

Technische fiche
Regie: Benjamin Statler
Scenario: Donnie Eichar, Richard Middleton, Benjamin Statler
Productie: Donnie Eichar, Richard Middleton, Benjamin Statler
Muziek: Peter G. Adams
Cinematografie: Ben Kutchins
Montage: Javier Alvarez, David Moritz

Artistieke fiche
Ryan AIgner: zichzelf
Pat Asanti: zichzelf
Brett Ball: zichzelf
John Ball: zichzelf
Ben Berg: zichzelf
Tor Brown: Duff McKagan
Tyler Bryan: Kurt Cobain
Sarah Scott: Courtney Love

Soaked-in-Bleach_pers-image2

Soaked in Bleach Trailer

Meer info: info@tdmentertainment.com

Badass logo_W