De Fascinerende Wereld van Planten (Kingdom of Plants)

Releasedatum: 26 maart 2015

Wist je dat…

de bladeren van de taroplant bedekt zijn met microscopische structuren die de waterdruppels afstoten, waardoor maar 2 procent van het water de oppervlakte aanraakt en de bladeren gekuist worden? sommige palmvarens nog voedsel waren voor dinosaurussen? 90 procent van alle gekende plantensoorten te vinden zijn in de botanische tuinen van Kew, in Londen?

Persbericht-Kingdom-of-Plants-1024x503

 

Al deze dingen en nog véél meer kom je te weten in De fascinerende wereld van planten (Engelse titel: Kingdom of Plants), een sublieme documentairereeks die je hier terugvindt in een box met daarin 3 dvd’s, samen goed voor 205 minuten aan geweldige beelden, boeiende commentaar en interessante weetjes. Presentator is niemand minder dan de legendarische Sir David Attenborough, die de serie ook schreef. Er werd bovendien gebruik gemaakt van de allernieuwste cameratechnieken om een documentaire te creëren zoals je nog nooit gezien hebt.

De Koninlijke Botanische Tuinen van Kew

Voor de opnames van Kingdom of Plants werd een jaar lang uitgeweken naar de ‘Royal Botanic Gardens of Kew’, een van de belangrijkste instituten voor het onderzoek van planten ter wereld. De 750 personeelsleden en de samenwerking met meer dan 80 landen zorgen ervoor dat er op verschillende gebieden kan gewerkt worden. Zo wordt er niet enkel aan research gedaan, maar vormen de Royal Botanic Gardens ook een toonaangevend leercentrum. Wetenschappers kunnen er bovendien zaadjes achterlaten, er wordt geëxperimenteerd met allerlei groeimethoden, en ga zo maar door. Samen met de ‘Harvard University Herbaria’ en het ‘Australian National Herbarium’ lanceerde Kew in 1999 de IPNI-database, terwijl de ‘Plant List’ die in samenwerking met de ‘Missouri Botanical Garden’ werd opgesteld informatie bevat rond welke plantennamen momenteel worden geaccepteerd. Met meer dan 1.040.426 wetenschappelijke plantennamen, 298.900 aanvaarde soortnamen, 620 plantenfamilies en 16.167 genera doet geen enkele lijst beter. Logisch, dus, dat Attenborough naar hier uitweek voor zijn documentaire!

Sir David Attenborough

Wie David Attenborough niet kent, heeft waarschijnlijk nooit naar tv gekeken. De man was tijdens de jaren zestig en zeventig nog hoofdmanager van de BBC. Hij was ‘Controller’ van BBC Two en chef programmatie van BBC Television, waar hij rechtstreeks verantwoordelijk was voor het ontstaan van programma’s als Life en Monty Python’s Flying Circus. Attenborough is bovendien de enige persoon ooit die er is in geslaagd om prestigieuze BAFTA-prijzen in de wacht te slepen voor zowel kleurenprogramma’s als programma’s in het zwart-wit, in 3D en in HD… en dat zijn maar enkele van de prijzen die hij al voor zijn werk heeft gekregen. In Groot-Brittannië wordt hij aanschouwd als een nationale schat en in 2002 werd hij verkozen tot een van de 100 belangrijkste Britten ooit. Nauwelijks vier jaar later wees Reader’s Digest hem aan als meest betrouwbare Brit. Zijn broer, de inmiddels overleden regisseur, producer en acteur Richard Attenborough, won ooit nog twee Oscars voor Gandhi en speelde hoofdrollen in films als The Great Escape en Jurassic Park. Verder heeft Sir David Attenborough zich onder andere ingezet voor tal van goede doelen, waaronder het WWF, BirdLife International, de World Land Trust, de ‘Blood Pressure Association’, ‘Friends of Richmond Park’, allerlei dierenrechteninitiatieven en ‘BSES Expeditions’, dat jongeren helpt om reizen naar allerlei verre wildernisbestemmingen te maken. Hij bezit 31 eretitels aan Britse universiteiten – meer dan eender welke andere persoon. Daartussen ook een aantal van de belangrijkste universiteiten ter wereld, waaronder die van Cambridge en Oxford.

Al even indrukwekkend is dat verschillende soorten flora én fauna naar hem vernoemd zijn: de Blakea attenboroughi (een boom uit Ecuador), de Ctenocheloides attenboroughi (een garnaal uit Madagascar), de Nepenthes attenboroughii (een van de grootste vleesetende planten ter wereld), de Prethopalpus attenboroughi (een 1 mm lange spin), de Electrotettix attenboroughi (een uitgestorven sprinkhaan), en de  Zaglossus attenboroughi (een miereneter).

De documentaire

Om Kingdom of Plants op te nemen, werd gebruik gemaakt van een aantal extreem geavanceerde cameratechnieken. Er werd live gefilmd, met ‘time-lapse’ (waardoor je in een aantal seconden of minuten kunt volgen hoe iets gedurende weken of maanden evolueert), met hoge snelheid, in infrarood en met zowel micro- als macrofotografie. Er werd zelfs een versie in 3D opgenomen, maar om ervoor te zorgen dat deze De fascinerende wereld van planten voor iedereen even toegankelijk blijft, heeft TDM Entertainment wijselijk beslist om deze indrukwekkende dvd’s in een normaal 2D-formaat aan te bieden. Elke dvd bestrijkt een ander thema: Life in the Wet Zone (dvd 1), Solving the Secrets (dvd 2) en Survival (dvd 3). Kortom, een absolute must!!!!!!!

Wat de pers schrijft

‘Als je zoals mij bent, ga je aanvankelijk niet zo enthousiast zijn over het idee om naar een programma over planten te kijken, maar de eerste aflevering is fascinerend. Er is een enorme hoeveelheid aan ‘time-lapse’-fotografie die ervoor zal zorgen dat je met nieuwe ogen naar de natuur begint te kijken – net zoals Sir Davids hypnotiserende verhalen uitwijzen, zijn planten even competitief als dieren. … Planten die vliegen en muizen kunnen verslinden geven de episode een gevoel van gevaar die normaal wordt bezorgd door een moordende walvis die op een kalf jaagt. Je zult ook Carlos ontmoeten, de ‘plantenmessiah’ die in Kew werkt en uitgestorven soorten redt door zijn ongelooflijke gave om planten terug te brengen uit de dood. En dat alles vindt plaats bovenop een opwindende, orkestrale soundtrack.’

Jason Jenkins, CNET

‘Doorgaans bewonderen we televisieprogramma’s niet op dezelfde manier als we schilderijen, muziek of zelfs films bewonderen (als ze in het zwart-wit zijn of ondertitels hebben). Als we dat wel zouden doen, denk ik dat we Attenboroughs programma’s zouden toejuichen als kunstwerken, en Kingdom of Plants zouden beschouwen als een even goed voorbeeld van zijn werk als eender wat hij al gedaan heeft.’

Alun Salt, AoB Blog

Persbericht-Planten-en-Bloemen-v2-1024x503

Recensie- en wedstrijdexemplaren van deze uitzonderlijke documentairereeks zijn aan te vragen via:

Meer info: info@tdmentertainment.com

Badass logo_Wtriple-p-logo_W