David Attenborough Presenteert Galapagos PR

Releasedatum: 26 maart 2015

‘In de uitgestrektheid van de Stille Oceaan ligt een plek als geen andere: betoverende vulkanische eilanden die thuis zijn aan een opzienbarende verzameling dieren en planten. Hier verloopt zelfs de evolutie aan een spectaculaire snelheid. Zwarte hagedissen die in de oceaan zwemmen en zout uit hun neuzen spuiten. Pinguïns, duizenden mijlen van Antartica. En een overvloed aan unieke planten. Sommige dieren zijn heel klein. En andere zijn nog maar pas ontdekt. Dit is een wonderbaarlijke plek. De Galápagoseilanden.’

Intro van Galapagos, door Sir David Attenborough

Persbericht-Galagagos-1024x503

Vorig jaar nam de meest gedecoreerde documentairemaker ooit, Sir David Attenborough, vlak na Kingdom of Plants (door ons uitgegeven als De fascinerende wereld van planten, nu aan te vragen), Galapagos op. Daarin keert Attenborough voor de vierde keer in zijn carrière terug naar het vulkanische archipel, waar niemand minder dan Charles Darwin zijn evolutietheorie bedacht. Het was meteen goed voor alweer een primeur, want tijdens het filmen ontdekte Attenborough een nieuwe diersoort: een intrigerende roze iguana, die voor het eerst te zien is in deze documentairereeks van 3 dvd’s en 205 minuten.

De Galápagoseilanden

Als je weet dat ‘galápagos’ eigenlijk de Spaanse naam is voor ‘schildpad’, weet je wellicht meteen welke dieren je zeker op de gelijknamige eilanden zult terugvinden. De Galápagoseilanden, die maar liefst 4 miljoen jaar geleden voor het eerst boven het water uit kwamen, bevinden zich op een unieke plek, aan beide zijden van de evenaar en op het kruispunt van twee met elkaar wedijverende winden. Samen met de omringende wateren vormen ze een van de provincies van Ecuador. Bovendien doubleren ze als nationaal park en waterreservaat. Het eerste menselijke bezoek (door de Panamese bisschop Fray Tomás de Berlanga) dateert al van 1535, maar het was Charles Darwin die deze intrigerende eilanden definitief de geschiedenis in schreef door er de endemische diersoorten (levende organismen die uitsluitend in een beperkt gebied voorkomen) te beschrijven en zijn studies later te gebruiken als basis voor de ontwikkeling van de evolutietheorie die hij met Herbert Spencer gemeen had.

De documentaire

Galapagos werd net zoals Kingdom of Plants opgenomen met de allernieuwste cameratechnieken en ook nu weer werd elke aflevering opgebouwd rondom een specifiek thema. Samen volgen die onderwerpen de drie belangrijkste stappen van evolutie:

Origin (dvd 1): In Origins heeft Sir David Attenborough het over de schildpadden die er in de vulkanische modderpoelen leven, over hoe de eilanden werden gevormd en hoe ze bevolkt geraakten met zo’n bizarre verzameling diersoorten. Het is een fascinerende kijk op het ontstaan van een van de meest wonderbaarlijke plekken ter wereld.

Adaptation (dvd 2): Hier kom je te weten hoe de flora en fauna van de Galápagoseilanden zich wisten aan te passen aan de ruwe weersomstandigheden en bodem van hun habitat.

Adaptation (dvd 3): Tot slot toont Attenborough waarom de eilanden relatief gesproken meer levende wezens bevatten dan eender welke andere plek op aarde: door hun afgelegenheid, door het feit dat de geologische krachten die de eilanden creëerden nog steeds actief zijn en tenslotte door de afwezigheid van grote roofdieren.

Persbericht-Galagagos-1024x503-v2

 

Recensie- en wedstrijdexemplaren van deze unieke documentairereeks zijn aan te vragen via:

Meer info: info@tdmentertainment.com

Badass logo_Wtriple-p-logo_W